Home Fødselsdags ideer til festen Underholdning til fødselsdag

Underholdning til fødselsdag

by Alex
underholdning til fødselsdag

Leder du efter den sjoveste underholdning til fødselsdagen? Så læs med i guiden her hvor vi gennemgår fødselsdags sjov i form af festlige indslag, lege og andet underholdning, der passer perfekt til fødselsdagen!

Hvis man vil gøre lidt ekstra ud af fødselsdagsfesten så er det vigtigt og af stor nødvendighed at man har sikret at der er god underholdning til fødselsdagen. Det er altid sjovt for alle tilstedeværende, og ikke mindst fødselaren selvfølgelig, når der er nogle sjove indslag i form selskabslege, kreative taler, pinlige sange og måske professionel underholdning ude fra. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænsen, når man skal have fundet frem til den underholdning, der skal være til fødselsdagen. I denne guide vil jeg forsøge at give lidt inspiration og nogle ideer som du evt. kan bruge når I skal finde frem til underholdningen, der skal bruges til netop jeres fødselsdagsfest.

Guiden er delt op i mindre sektioner. Der vil således være en sektion om at holde en tale, skrive en sang, udvælge en selskabsleg eller flere eller booke professionel underholdning eller måske festmusik ude fra.

Tilbage er der bare at sige god læselyst og god fornøjelse!

Indslag til fødselsdagen

Lad os starte med et par af de indslag, som altid kan få jeres gæster op fra stolene, og som kan gøre festen ekstra morsom. Nemlig at benytte sig af sjove lege. Selskabslege til fødselsdagen er som regel ofte sjove at benytte, da de kan få fødselaren i centrum på en hyggelig og sjov måde, og samtidig kan de ofte engagere resten af gæsterne, så alle får lov at tage del i løjerne. Der er også lege hvor man kan lave konkurrencer, og måske opdele gæsterne i hold efter hvordan de sidder placeret ved bordene og på den måde indgyde en konkurrence stemning i lokalet, så alle går efter at vinde.

 

Tip en 13er

Tip en 13er er en klassisk leg, som de fleste af os sikkert har prøvet at lege til en fest før eller siden. Den er altid god til en fødselsdag, da den lader spørgsmålene centrere sig om fødselaren og han eller hun kommer derfor i centrum på en god og sjov måde. Der er flere forskellige måder at lave en tip en 13er på til fødselsdagen. Den mest oplagte måde er at lave en quiz med spørgsmål der omhandler fødselaren. Man kan evt. spørge ind til følgende:

 • Hvor har fødselaren gået i skole?
 • Hvad størrelse sko bruger fødselaren?
 • Hvad hed fødselaren første kæledyr?
 • Hvor blev fødselaren født?
 • Hvilken folkeskole gik fødselaren på?
 • Hvilket land har fødselaren sidst besøgt?
 • Hvad er fødselarens yndlings film?
 • Hvad var fødselarens yndlings fag i folkeskolen?

lege til fødselsdagTil hvert et spørgsmål laver man selvfølgelig tre svarmuligheder for 1, x og 2. Nu kan man enten vælge at dele quizzen ud til hver enkelt gæst på papir eller man kan dele gæsterne op i grupper, som de sidder ved bordene og lade hvert bord dyste mod hinanden. Efter at alle spørgsmål er blevet gennemgået skal man selvfølgelig have talt pointene sammen, så man kan finde en vinder. 

Dette er den ene version af tip en 13er quizzen. Man kan vælge at lave en alternativ version hvor fødselaren istedet skal deltage aktivt i quizzen. Her udgøres quizzen af små aktiviteter og konkurrencer, hvor fødselaren skal dyste mod andre gæster i selskabet. For hvert spørgsmål skal man altså gætte hvem af fødselaren og modstanderen, som klarer sig bedst eller gennemføre disciplinen hurtigst. Eksempler på spørgsmål/aktiviteter kunne være:

 • Hvem af bedst til Limbo af fødselaren og “anden deltagers navn”?
 • Hvem spiser hurtigst 5 flødeboller mellem fødselaren og “anden deltagers navn”?
 • Hvem kan proppe flest skumfiduser i munden af fødselaren og “anden deltagers navn”?
 • Hvem er hurtigst til at binde fem par sko?
 • Hvem er stærkest i at lægge arm af fødselaren og “anden deltagers navn”?

Her er det selvfølgelig sjovt at variere modstandere som fødselaren skal op imod fra aktivitet til aktivitet. Find discipliner som er sjove for både fødselaren og for deltagerne at se på. Det er altid sjovt at lade fødselaren dyste mod et andet tæt familiemedlem som en forældre, en søn eller datter etc. Nu skal gæsterne selvfølgelig gætte hvem de tror gennemføre disciplinen hurtigst/bedst før at man afgøre vinderen.

 

Tegn og gæt

Lav en tegn og gæt konkurrence. De fleste kender denne klassiske selskabsleg, hvor en deltager skal tegne en ting på et stort stykke papir, og hvor de andre nu skal gætte denne ting. Det kan enten være en genstand, kendt person, et dyr, et kendt landemærke osv. men man kan også lave små sætninger som der skal tegnes: noget i stil med “En kat skubber en hund i en trillebør” eller lignende. 

TWIST – Tegn og gæt med pølser!

Man kan lave et twist på Tegn og gæt legen. Jep – du gættede det, man kan istedet for en tusch benytte sig af pølser og ketchup som ens tegnereskaber. Nu skal man altså tegne genstandene med pølser istedet for almindelige tuscher. Det er en hel del sværere, så man bør nok skrue en del ned for sværhedsgraden af de ting, der skal tegnes. Det er altid et ekstra sjovt twist, som giver en masse grin!

 

Margrethe skål

indslag til fødselsdagIgen en leg, som ofte leges til selskaber som eksempelvis fødselsdage. Legen går ud på at man skal gætte kendte personer. De fleste laver den velkendte Margretheskåls leg ved at uddele tre små lapper papir til hver en deltager. Nu skriver hver deltager et kendt navn på hver lap papir, og disse lapper papir blandes nu ned i en skål – en Margretheskål selvfølgelig! Nu skal deltagerne inddeles i to hold, som dyster mod hinanden. Legen består af to eller tre runder:

 • 1. runde: En deltager sendes op fra det ene hold. Nu får deltageren et minut til at trække sedler fra skålen. Nu skal deltageren forklare med ord hvilken kendt person der er trukket fra skålen – uden at bruge navnet på personen. Når personen er gættet trækkes en ny person. Når minuttet er gået sender det andet hold en deltager op, som nu får et minut. Dette gøres indtil alle kendte personer er blevet gættet.
 • 2. runde: Reglerne forløber på samme måde som runde 1. Men istedet for at forklare de kendte personer, skal de nu mimes. 
 • Eventuel 3. runde. Fungere ligeledes som runde 1, men nu skal de kendte personer gættes ud fra lyde man laver (eller en anden kreativ måde).

 

Book en moderne Tryllekunstner

En anden ide er at booke en tryllekunstner, der kan lave et show for alle gæsterne, som de sent vil komme til at glemme. Et trylleshow er indenfor de seneste år blevet mere og mere populært og Danmark byder da også på nogle utroligt dygtige tryllekunstnere, som kan sikre at stemningen og atmosfæren kommer helt til tops. Det gode ved et trylleshow er at det er universel underholdning som alle kan nyde godt af. Både børn og voksne, og så er det i øvrigt et sikkert valg, hvis man gerne vil have at fødselaren kommer lidt i centrum gennem showet. Tryllekunstneren vælger ofte at tilpasse showet til netop jeres rammer, så det betyder at uanset om man er 20 eller 100 gæster til festen så vil det kunne tilpasses. 

Der er som sagt rigtig mange dygtige tryllekunstnere, som har specialiseret sig i at trylle til netop fødselsdagsfester. Hos Fødselsdagen.dk anbefaler vi Anders Møller, der er blandt en af landets dygtigste. Han har optrådt på TV og optræder flere hundrede gange årligt til fester over hele landet. Du kan læse meget mere om tryllekunstner Anders og hans shows på hans hjemmeside på Tryllekunstner. Du kan se en kort video med klip fra nogle af Anders’ show herunder.

underholdning til fødselsdag

Sko-legen

Hvis man holder fødselsdag for et selskab, hvor det ikke er alle gæsterne der kender hinanden så kan det være sjovt at lave en lille icebreaker leg, hvor gæsterne bliver rystet sammen på kryds og tværs. Man beder simpelthen alle de kvindelige gæster om at aflevere deres højre sko til arrangøren, som putter dem ned i en pose. Nu rystes posen og nu skal alle mændene i selskabet trække en sko. Nu skal man finde skoens ejermand, og når man har fundet ejermanden skal disse sætte sig til bords sammen.  

 

Hvorfor rejser gæsterne sig op?

Her er et rigtig sjov fødselsdagsindslag, som dog ikke ses til ret mange fødselsdage. Kort fortalt går legen ud på, at fødselaren skal gætte sammenhængen mellem de gæster som rejser sig op. Man forbereder legen ved at skrive en række sætninger på store A3 eller A4 papir. Det kan fx være:

 • Alle der har kendt fødselaren i mere end 10 år rejser sig op.
 • Alle der har været i udlandet med fødselaren rejser sig op.
 • Alle der er i familie med fødselaren rejser sig op.
 • Alle der kalder fødselaren for “bedstemor” rejser sig op (eller en anden titel, som fødselaren har for nogle af familiemedlemmerne)

Nu kan legen tage sin begyndelse. Man placere fødselaren et sted på gulvet foran de andre gæster. Man viser nu skiftevis sætningerne til tilskuerne, og dem der kan nikke ja til sætningen skal selvfølgelig rejse sig op. Fødselaren – som ikke har set sætningen, skal nu gætte hvorfor gæsterne har rejst sig op. Hvis fødselaren gætter sammenhængen kan det eventuelt resultere i en lille gave i form af en æske chokolade eller lignende.

 

Gæt en hilsen

Her er en sjov lille leg, som altid er hyggelig at lave for fødselaren og gæsterne – og som efterlader fødselaren med en ekstra lille gave i form af søde og sjove hilsner fra alle gæsterne. 

fødselsdags sjovLegen forgår som følger: Du giver alle gæsterne et stykke papir og en blyant. Bed dem nu om at skrive en sød eller sjov hilsen til fødselaren. Den kan være så kort eller lang som man ønsker, men man bør skrive en personlig hilsen til fødselaren eller måske kort om en oplevelse man har haft sammen med fødselaren. Alle hilsnerne foldes nu sammen og lægges ned i en æske. 

Senere på dagen kan man lade fødselaren trække en række af hilsnerne. Nu skal fødselaren læse hilsnen højt og dernæst gætte hvilken af gæsterne, der har skrevet hilsnen. Hvis fødselaren gætter rigtigt kan det eventuelt belønnes ved at uddele en gave. Man kan sikkert ikke nå i gennem alle fødselsdagshilsnerne, men dem kan fødselaren tage med hjem og læse i fred og ro efter fødselsdagen er overstået.

 

Rejs dig op” – fødselsdagssangen

Der vil unægteligt være en række fødselsdagssange til fødselsdagen. Hvis man vil lave en fødselsdagssang der skiller sig en smule ud, og som samtidig ryster selskabet lidt bedre sammen så kan man lave en fødselsdagssang med et lille twist. Skriv en fødselsdagssang med en række vers som man ville gøre på normalvis. MEN nu kommer twistet i at for hvert vers er det en bestemt gruppe af gæsterne, der skal rejse sig op og synge verset. For hvert vers skriver man hvem der skal synge. Der kan fx stå:

 • Alle der er i familie med fødselaren rejser sig og synger dette vers.
 • Alle der har gået i folkeskole med fødselaren rejser sig op og synger dette vers.
 • Alle der har kendt fødselaren i mere end 10 år rejser sig op og synger dette vers. 

De behøves ikke allesammen knyttes til fødselaren, og man kan derfor også bare skrive ting som “Alle mænd rejser sig op og synger dette vers”, “Alle der har noget blåt på rejser sig op og synger dette vers” osv. 

Rate this post

Related Articles