Home Guider Selskabslege

Selskabslege

by Alex
selskabslege

Står du og er i gang med forberedelserne til en kommende fest så har du unægteligt tænkt over hvilken underholdning du skal vælge. En selskabsleg eller 4 vil altid være et sikkert hit, og det vil altid sikre at der kommer store smil på deltagernes læber! Læs med i guiden, hvor vi har samlet de suverænt bedste og sjoveste selskabslege! Disse lege gør sig perfekt til alle slags arrangementer så hvad end du skal holde fødselsdag, julefrokost, konfirmation, bryllup, firmafest etc.!

En selskabsleg gør altid underværker til festen. Det er underordnet hvad anledningen er, for uanset hvad, så vil man som arrangør for alt i verden sørge for at gæsterne ikke kommer til at kede sig et eneste sekund. Det kan selskabslege altid hjælpe med til at forhindre, og samtidig ryster de deltagerne tættere på hinanden: et smil og et grin er som bekendt den korteste afstand mellem med mennesker og med et par skægge og sjove selskabslege kan være sikker på at lokalet vil fyldes med netop en masse brede smil og høje grin, når man ser de andre deltagere folde sig ud på slap line!

Liste med de sjove selskabslege

Lad os komme igang! herunder har vi samlet en liste med de bedste selskabslege. Til hver leg er selvfølgelig knyttet de nødvendige detaljer og i øvrigt så vil du ofte kunne finde bonus varianter af legen, så du kan tilpasse den så den passer perfekt til netop jeres selskab!

Selskabsleg 1 – Gæt hvad kassen indeholder

selskabsleg kasseDette er en klassisk selskabsleg, som du måske kan huske fra da du selv var lille. Den findes ofte i en børnevenlig version til børnefødselsdage hvor hvert barn skal føle sig frem til, hvilket objekt der ligger gemt i en kasse. I den voksne udgave af denne selskabsleg kan man dog slippe de fleste tøjler og virkelig være kreativ med de objekter, der kan findes i kasserne. her bør ikke lægges fingre imellem og jo mere ulækkert (ok, til en vis grænse) at tingene er i kasserne, jo sjovere er ansigterne på de deltagere man sender op og mærker efter! Et par ideer til at placerer i kasserne kan bl.a. være:

 • Tun eller andet fisk
 • En tandbørste med tandpasta på.
 • Flødeboller
 • En bolle med nutella
 • En potteplante

Som du kan se er det kun fantasien der sætter grænserne for hvad du kan placere i kasserne, så kom i tænkeboks i en fart! Såfremt at hver genstand ikke sviner for meget kan du nøjes med en kasse så du blot skifter objekterne hver gang en ny deltager skal gætte en ny genstand. Alternativt er du nødt til at have en kasse for hver en genstand.

 

Selskabsleg 2 – Hit med sangen

selskabsleg hit med sangenHit med sangen findes i ekstremt mange forskellige varianter og de er for det meste alle lige sjove. Vi vil her blot gennemgå den simple variant, så der er minimum af forberedelser som du som arrangør behøver at sørge for. Legen er simpel: du skal på forhånd have fundet en række sange. Nu giver du en given deltager fra et hold hovedtelefoner på – det er her ekstremt vigtigt at ingen af de andre deltagere kan høre musikken fra hovedtelefonerne. Spil nu en sang, og herefter er det deltagerens job at nynne sangen for de andre hvorefter de skal gætte hvilken sang der bliver nynnet. 

Man kan eventuelt give hvert hold 2-3 minutter. De sender nu en deltager op fra holdet som får hovedtelefonerne på. Nu skal holdet gætte så mange sange som muligt på det antal minutter som runden varer. Man kan tilføje den ekstra regel at de andre hold vil have mulighed for at gætte på de sange som holdet ikke er i stand til at gætte.

Selskabsleg 3 – Margretheskål

selskabsleg margretheskålMargretheskål må vel efterhånden betragtes som endnu en klassiker, da jeg vil våge den påstand at de fleste af os har prøvet den. Skulle du være en af de personer der enndu har legen til gode, så har du noget godt i vente! Dette er en ekstremt sjov leg hvor man får lov at se sine holdkammerater og modstandere på ekstra slap line. 

Reglerne er som følger. Du skal på forhånd have skrevet en række sedler med navne på kendte personer. 30-40 personer plejer at være passende, og personerne kan både være fiktive eller virkelige. Du kan altså skrive alt fra Lars Løkke til Anders And, til Steve Jobs, til Donald Trump til Pacman eller Mario. Det er kun fantasien der sætter grænserne og det er faktisk også tilladt at skrive personer, som er med til selve festen. Eneste krav er dog at det skal være personer som ALLE gæsterne med sikkerhed kender. Du skriver som sagt hvert et navn på sin egen lille lap papir som nu krølles sammen og placeres i en skål. 

Nu kan legen begynde. Hvert hold skiftes til at sende en person op foran de andre. Nu startes runden som kan vare 1 eller 2 minutter. Personen tager sedler op og skal nu med ord prøve at forklare hvilken person det er. Man må selvfølgelig ikke nævne selve personens navn. For hver person der gættes får holdet et point. Dette fortsættes for næste hold og man fortsætter indtil alle personer er gættet (altså skal man sikre at et gættet navn ikke placeres tilbage i skålen). Nu kan næste runde begynde: I næste runde skal man ikke snakke men derimod mime. Alle personerne køres derfor igennem igen ved at mime navnene. Det er selvfølgelig de samme kendte personer der køres igennem igen, og derfor bliver det selvfølgelig en anelse lettere at gætte for holdet. Man kan vælge at inkludere en sidste runde til legen og her kan man vælge at lade deltagerne skrive navnet på personen med numsen. Ja, du læste rigtigt, her skal man bruge sin hofter til at stave navnet på personen! Det er vildt sjovt at se sine deltagere prøve at stave navnet på denne måde, så denne runde kan bestemt anbefales!

Selskabsleg 4 – Tegninge-toget

selskabsleg tegningHer er endnu en sjov selskabsleg. Det hedder tegninge-toget og snart ved du hvorfor! reglerne er som følge. Du skal have klargjort en række simple objekter som snart skal tegnes. Holdene udvælger fx 4 eller 5 deltagere fra hvert hold som skal sidde på række. Foran hver deltager lægges et papir. Nu skal du viske en genstand ind i øret på de forreste deltagere for hvert hold. Denne deltager skal nu tegne objektet på sin tegning så godt som muligt. Når dette er gjort skal denne tegning vises til næste deltager. Som skal gætte hvad det forstiller og derefter prøve at tegne det på sin egen tegning. Dette fortsættes altså til næste deltager. Ideen er altså at tegningen skal tegnes af hver deltager og det kan der altså komme nogle sjove resultater ud af. Når den sidste deltager fra hvert hold har tegnet tegningen på sit papir, skal en sidste deltager gætte hvad det oprindelige ord var. 

Et par forslag til sjove objekter der skal tegnes kunne være:

 • Frihedsgudinden
 • Eiffeltårnet
 • En Sværfisk
 • Mario
 • Et græskar
 • En abe
 • En ugle

Selskabsleg  5 – Gæt en baby 

Bare på navnet kan man næsten høre at dette er en sjov leg! Hver deltager skal tage et billede af sig selv med som baby. Nu skal disse billeder blandes sammen i en pose. Hvert hold sender nu en deltager op som skal trække baby-billeder og derefter gætte hvilken person der befinder sig på billedet. Denne leg er selvfølgelig bedst hvis alle gæster til festen kender hinanden på forhånd. 

Selskabsleg 6 – Tip en 13er

selskabsleg Tip 13erTip en 13er er en klassisk selskabsleg, som de fleste læsere sikkert vil kunne nikke genkendende til. Derfor vil jeg ikke gå frygteligt meget i dybden med den. Hvert hold bliver givet en skema med spørgsmål, og for hvert spørgsmål er tre svarmuligheder, 1, X eller 2. Nu skal man sammen blive enige om hvilket svar der skal svares for hvert spørgsmål. Spørgsmålene kan være alt mellem himmel og jord, og man kan eventuelt opdele legen i flere runder, der hver har deres helt eget tema. Eksempler kunne være:

 • Spørgsmål om 80erne
 • Disney
 • Musik
 • Lande og geografi
 • Film
 • USA
 • Det danske sprog

LÆS MERE: Vores store Tip en 13er guide med skabelon og spørgsmål

Selskabsleg 7 – HINT

Der er ingen der siger at man skal opfinde sine egne selskabslege eller stå for det hele selv. Man kan med fordel benytte spil som HINT til enten at få noget inspiration til kategorierne som skal benyttes i de andre lege, eller også kan man simpelthen bare bruge kortene fra HINT. Man kan lade en deltager komme op foran de andre og trække et tilfældigt kort. Som bekendt er der tre forskellige kategorier i det klassiske HINT: Tegne, nynne eller mime. Nu skal holdet gætte så mange af ting som står på kortet som muligt og hvis det røde ord i toppen nævnes fratrækkes 2 strafpoint fra holdet.

 

Selskabsleg 8 – Stoleleg

Ja, vi kan da ikke have en komplet liste med de bedste selskabslege uden den klassiske stoleleg. Stolelegene kender de fleste sikkert fra da man var barn, og den har ikke ændret sig! Få en række deltagere op på gulvet. Stil en stol i en rundkreds – Der skal være en stol for hver deltager MINUS en. SÅ hvis der kommer 10 deltagere op på gulvet så har du altså stillet 9 stole i en rundkreds. Nu begynder et stykke musik og deltagerne danser nu rundt om stolene. Så snart musikken stopper skal hver deltager sætte sig på en stol. Den deltager der ikke finder en stol at sætte sig på er ude af legen. Nu fjernes en stol og musikken startes igen. Man fortsætter indtil kun en deltager befinder sig på gulvet.

Selskabsleg 9 – En god gammeldags quiz

Det er også en god ide at lave en god gammeldags quiz. Inddel eventuelt spørgsmålene i forskellige kategorier. Nu kan man stille et spørgsmål og udforme legen på forskellige måder. Enten kan man give lov til at alle hold har mulighed for at besvare spørgsmål. Man kan også skiftes til at give et hold et spørgsmål som de skal gætte. Hvis holdet ikke kan besvare spørgsmål kan de andre hold få lov at prøve at svare på spørgsmålet. 

 

Selskabsleg 10 – Klipfiskerne

DR har sendt et program kaldet Klipfiskerne. Hvis ikke du kender det så drejer det sig primært om lege, der indeholder Youtube klip. Her er en masse forskellige ting man kan lave, men hvis du har adgang til en storskærm eller en projekter så er det altid et sikkert hit at inkorporere disse sjove klip i forskellige selskabslege. Det er næsten underordnet hvad legen går ud på, så længe du har en undskyldning for at vise et par sjove klip for deltagerne. Hvis du vil have inspiration kan du se et klip fra Klipfiskerne herunder.

Som man kan se så er det mange forskellige måder at youtube klippene indgår. Du kan lave quizzer over de følgende ting:

 • Gæt hvilken Youtube video har fået flest views.
 • Gæt hvad der sker i youtube videoen efter et givent antal sekunder. (Lad deltagerne se starten af videoen).
 • Lad en deltager se en youtube video hvorefter deltageren skal mime hvad der sker i videoen. Nu skal de resterende deltagere gætte hvad der sker i videoen. Til slut i runden får alle lov til at se videoen. 

 

Ekstra tips til sjove selskabslege

De fleste af disse selskabslege som du kan se herover forudsætter at du på forhånd har delt deltagerne op i hold. Det har flere fordele:

 • Det styrker hold-ånden. Hvis deltagerene bliver sat på hold fra starten af festen, så vil man hurtigt knytte et bånd internt i gruppen og man vil derfor hurtigt danne en stærk holdånd, som varer resten af dagen!
 • Folk kommer i snak med hinanden. Det fungerer som den perfekte ice-breaker og det er derfor altid en god ide at få deltagerne delt ind i holdene så tidligt som muligt og gerne i grupper med gæster som man måske ikke snakker med normalt. Hvis man har mange gæster med til festen er dette altså den perfekte måde at få rystet hele selskabet sammen!
 • Det er nemmere at arrangere. Dette er måske selvsagt, men det bliver altid lettere at have med at gøre hvis holdene er delt op. Fx vil en selskabsleg som tip en 13er være noget lettere at styre hvis der fx kun er fem besvarelser – altså en hvor hvert hold istedet for 40, 50 eller 100 besvarelser – en for hver gæst. 
 • Konkurrencemennesket kommer frem i os. Dette går lidt hånd i hånd med første punkt men hvis vi deles op i hold vil konkurrencemennesket hurtigt træde frem i os og det er altid en fornøjelse at se når deltagerne begynder at kæmpe for at sikre sig førstepladsen. Det er endnu sjovere at se hvis holdene begynder at rotte sig sammen mod andre hold, hvis det viser sig at nogle af holdene ligger sig for sikkert i føretrøjen. Man skal aldrig føle sig sikker for hvis man arrangere selskabslegene ordentligt og i den rigtige rækkefølge så kan et givent hold hurtigt gå fra den vindende – eller den tabende position til en helt anden position på scoreboardet.
 • Legene kan kædes sammen så de varer hele dagen. Du kan passende bruge flere af de lege som du finder i guiden her, og på den måde kæde dem sammen så det bliver en længere sekvens af lege. Du kan fx starte med en eller to selskabslege før hovedretten eller forretten og derefter fordele legene ud over festen, så der aldrig er et kedeligt øjeblik. Når du har gjort det på den måde vil du hurtigt se at det stort set ikke er muligt for deltagerne at komme til at kede sig et eneste sekund. Det kan i øvrigt anbefales at have købt nogle store papir som du kan føre placeringer og pointene på for de enkelte hold, så man hele tiden har overblik over hvilket hold der fører over de andre og eventuelt skal ned med nakken!

Dette er blot nogle af fordelene ved at dele deltagerne op i hold, og det bedste af det hele er at du kan gøre selve hold sammensætningen til dens egen leg! Du behøver altså ikke sidde selv og sammensætte holdene, da dette alt sammen kan klares når alle gæsterne mødes til festen. Lad mig forklare: Man kan lave en sjov leg hvor deltagerne bliver sat ved deres respektive borde. En sådan leg kan der findes mange bud på rundt på nettet, men når først gæsterne er sat ved hver deres bord kan man dele deltagerne op i holdene som folk sidder placeret. Hvis lokalet fx består af 5 runde borde så vil der altså komme fem hold for hvert et bord.

Rate this post

Related Articles